Ongeveer 2 maanden geleden schreef ik een blog over een plant-based levensstijl en dat ik deze wilde gaan uitproberen. Inmiddels zijn we zo’n 2 maanden verder en wilde ik een update geven. Ik heb de afgelopen twee maanden veel bijgeleerd op het gebied van plant-based eten en vegan eten, veel nieuwe recepten uitgeprobeerd en vooral getracht goed naar mijn lichaam te luisteren. Hoewel plant-based en vegan twee verschillende levensstijlen zijn, heb ik ze een beetje door elkaar gebruikt. Ik wilde er namelijk achter komen welke voeding bij mij en mijn lichaam past en me niet per se binden aan 1 specifieke overtuiging.

Ik merkte al snel dat het weglaten van zuivel me heel goed deed. Ik voel me minder opgeblazen, fitter en energieker en ook mijn darmen lijken rustiger. Ook het weglaten van eieren doet me goed. Ik was, in het verleden, wel vaker wat misselijk na het eten van een gekookt eitje, maar heb daar nooit echt bij stilgestaan. Helaas weer een voorbeeld van hoezeer ik niet luisterde naar mijn lichaam. Ik voel me zoveel beter nu ik (grotendeels) zuivel, eieren, vlees en bewerkte producten weglaat en geniet echt van het zoeken naar nieuwe recepten! Er is zoveel inspiratie te vinden op Pinterest, YouTube, diverse (vegan) apps, Facebook groepen en in diverse kookboeken. Echter, het blijft opletten op de ingrediënten. Veel vleesvervangers zijn namelijk niet per se gezond(er) en ik pluis de ingrediëntenlijst dan ook zoveel mogelijk uit. Hoe minder ingrediënten, hoe beter.

De afgelopen 2 maanden hebben me veel geleerd over mezelf en mijn lichaam en ik heb gemerkt hoezeer lichamelijke voeding ook een mentaal effect heeft. Ik voel me beter, gezonder, gelukkiger en meer mezelf. Het is en blijft zoeken en uitproberen, maar toch ook steeds meer begint het een intuïtief proces te worden. De eerste maand heb ik bewust geen kaas gegeten, maar ik miste het enorm en voeg nu af en toe wat kaas aan mijn maaltijden toe en dat gaat goed. Hetzelfde geldt voor vis. 6 Weken lang heb ik geen vlees en vis gegeten en hoewel ik nog steeds totaal geen behoefte heb aan vlees merkte ik wel dat mijn lichaam behoefte kreeg aan vis. Iets wat me wel verbaasde aangezien ik voorheen amper vis at. Daarom eet ik nu 1x per week vis en ik merk dat mijn lichaam dat echt goed doet. De rest van de week eet ik óf een (gezondere) vleesvervanger (soms ook zelfgemaakt) óf bonen/linzen.

Ik wil mezelf ook niet in een keurslijf stoppen: ik ben geen echte veganist en ik eet ook niet 100% plant-based. Ik wil kiezen vanuit wat mijn lichaam aangeeft en deels ook absoluut uit overtuiging, maar niet omdat iemand anders zegt dat het zo is en moet. Ik hoef niet zo nodig perfect te zijn of perfect te leven. Het leven is niet perfect. Ik wil vooral mezelf leren kennen en daarbij speelt voeding een hele belangrijke rol. Ik maak bewustere keuzes en waar mogelijk kies ik voor gezond en onbewerkt. Het plannen van maaltijden en het bewust soms meer koken om het te kunnen invriezen, hebben ons ook enorm geholpen. Door de week is onze tijd erg beperkt, maar dankzij onze maaltijdplanning lukt het ons om (bijna) elke dag iets gezonds en puurs op tafel te zetten.

Misschien is het leuk om heel kort wat voorbeelden te geven van wat ik eet als ontbijt, lunch en diner en als snack. Op de hierboven en hieronder geplaatste foto’s kunnen jullie al wat voorbeelden zien.

Ontbijt: Mijn ontbijt bestaat vaak uit óf een smoothie van (diepvries of vers) fruit met wat spinazie, lijnzaad, chiazaad en soms wat kokos óf uit een kommetje kokosyoghurt of plantaardige yoghurt met vers fruit, kokossnippers, geroosterde amandelen en granola óf 2 crackers met hoemoes/groentespread/fruit of kaas

Lunch: Mijn lunches bestaan vooral uit salades, soepen, 2 wortel tortilla wraps gevuld met bonen/mais/linzen/paprika etc. of 2 (geroosterde) speltboterhammen met hoemoes, zelfgemaakte jam of pindakaas. Soms ook wel eens plantaardige yoghurt met fruit en granola.

Diner: Voor het avondeten maak ik vaker gebruik van bovengenoemde bronnen. Vaak ontbreekt de inspiratie en komen we toch weer op een variatie van hetzelfde uit en om dat te voorkomen, raadpleeg ik de genoemde bronnen voor inspiratie. Inmiddels hebben we al wat leuke recepten gemaakt: een bloemkool, abrikozen, wortel en spinazie dahl met couscous en een mini naanbroodje, een quinoa/bulgur salade met geroosterde groenten en een hoemoesdressing, een zoete aardappel spinazie curry, een verse pasta met courgette, knoflook, erwtjes en amandel melk, een zoete aardappel en zwarte bonen ovenschotel en taco’s (in ons geval durum tortilla’s) gevuld met tomaten, rode ui, kidney bonen, paprika en verse koriander geserveerd met kokosyoghurt.

Snacks: De meeste snacks bestaan uit vers en gedroogd fruit (ik ben dol op gedroogde mango en abrikozen! O en appelchips!), ongebrande noten, zelfgemaakte dadelballetjes of een reep van het merk Nakd of Raw Organic Food.

Twee maanden dus onderweg en ik ben blij met alle veranderingen en inzichten. Ik vind het een uitdaging om uit te zoeken wat bij mij past en om me nu eens niet te laten leiden door de mening(en) van anderen, maar puur te luisteren naar mijn eigen intuïtie. Nu ik ook gestopt ben met het bewust tellen van calorieën is eten en eten bereiden weer leuk geworden. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

 

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

3 reacties op Een plant-based levensstijl: 2 maanden later

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.