Gisteren keken we op Netflix de documentaire “What the health”. Ik dacht dat ik al aardig wat wist over gezonde voeding, de effecten ervan op onze gezondheid en de invloed van voeding op ons milieu, maar ik was echt geschokt door alles wat ik zag en hoorde! Dit heeft me doen besluiten mijn levensstijl en voedingspatroon nog meer aan te gaan passen en een plant-based levensstijl te gaan uitproberen. 

Ik zeg bewust, uitproberen, omdat ik mezelf de tijd wil geven te luisteren naar wat past bij mij en mijn lichaam. Misschien bevalt het heel goed en stap ik volledig over, maar misschien voeg ik uiteindelijk ook weer producten aan mijn voeding toe die niet passen binnen een plant-based levensstijl. Te lang heb ik adviezen van anderen gevolgd, maar steeds meer voel ik dat ik mijn eigen weg hierin mag/moet zoeken. Mijn lichaam weet heel goed wat goed voor mij is, maar ik heb te lang de signalen genegeerd en ben mezelf daarin kwijt geraakt. Ik wil mezelf gaan herontdekken en voeding (lichamelijke en geestelijke) speelt daarin een cruciale rol.
Overigens is deze documentaire voor mij niet ‘heilig’ want er zal vast ook een documentaire gemaakt kunnen worden die het tegendeel bewijst (zoals mijn lieve man terecht opmerkte), maar toch voelt en klinkt het logisch voor mij en daarom wil ik deze levensstijl gaan uitproberen.

Laat ik voorop stellen dat dit puur een persoonlijke keuze is en ik nooit iemand zal be- of veroordelen omdat hij/zij iets anders kiest. Iedereen moet zelf kiezen wat hij/zij belangrijk vindt. Ik hoop alleen te kunnen inspireren en mensen te kunnen interesseren om ook eens te kijken naar mogelijke alternatieven. Het zal best een omschakeling worden om plant-based te gaan eten, maar wel een waar ik me goed bij voel. Ik at al niet veel (biologisch) vlees en weet al een tijdje dat ik gevoelig reageer op lactose waardoor ik al overgestapt was op plantaardige melkproducten. Het is ook geen puur ideologische beslissing hoewel dierenwelzijn en de impact op ons milieu zeer zeker een grote rol in ons leven spelen. Zo schreef het NRC Handelsblad dit jaar dat 1 dag per week geen vlees eten al evenveel water bespaart als een maand niet douchen en ook De Correspondent schreef dat als de hele wereld veganistisch zou gaan eten er véél minder broeikasgassen zouden zijn, minder vervuiling, meer biodiversiteit en zou het klimaatbeleid tot 2050 80% goedkoper uitvallen. Dit alleen al zou reden genoeg (moeten) zijn, maar ik heb persoonlijk nog een aanvullende reden en dat is mijn gezondheid.

Via mijn beste vriendin had ik al behoorlijk wat informatie gekregen over de (gezondheids)voordelen van plant-based eten en ik had er zelf ook al heel wat erover gelezen waardoor het best natuurlijk aanvoelt. Om even wat voordelen te noemen:
Plant-based eten verkleint de kans op kanker Uit de documentaire “What the health” kwam heel duidelijk naar voren dat (bewerkt) vlees veel kankerverwekkende stoffen bezit. Niet alleen door hoe het (levende) dier behandeld wordt, de voeding die het krijgt en de omgeving waarin het verblijft, maar ook door hoe de vleesverwerkende industrie met de (dode) dieren omgaat. Echt schokkend om te zien!   Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich voeden aan dierlijke eiwitten en ze geactiveerd kunnen worden door het eten van deze eiwitten. Dit in tegenstelling tot plant-based eten dat juist beschermt tegen de ontwikkeling van kankercellen doordat je veel antioxidanten en vezels binnenkrijgt.
Gewichtsverlies Door het eten van dierlijke producten krijg je veel calorieën binnen. Plant-based voeding bevat natuurlijk veel minder calorieën, maar zelfs al voeg je gezonde koolhydraten hieraan toe, dan nog wordt gewichtsverlies juist bevorderd.
Kleinere kans op ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten Uit onderzoek van de universiteit van Oxford is gebleken dat het volgen van een veganistisch dieet zorgt voor een lager cholesterolgehalte, een gezondere bloedsuikerspiegel en een lagere bloeddruk. Lees ook vooral dit artikel hierover.
Een mooiere huid Het eten van dierlijke producten is zwaar voor onze huid door de hoeveelheid dierlijke hormonen die in de producten zitten. Groenten en fruit leveren juist veel vocht, mineralen, antioxidanten en vitamines die je huid juist laten stralen en wie wil dat nou niet?
Meer energie Ik denk dat deze wel voor zich spreekt. Het verwerken van dierlijke producten is enorm zwaar voor onze organen wat ten koste kan gaan van de hoeveelheid energie die we dagelijks (over) hebben.

Alleen maar voordelen dus! Toch zijn er wel nog wat zaken waar je even over na moet denken als je plant-based wilt gaan eten en dat is dat je erop let dat je wel voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Als je echter gevarieerd eet en eventueel wat voedingssupplementen bijslikt (zoals vitamine B12) zou dat voldoende moeten zijn. Zolang je je er maar van bewust bent.

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen inspireren door deze blog? De documentaire op Netflix is, wat mij betreft, een echte aanrader! Het zet je aan het denken en legt de verantwoording weer terug waar hij hoort: bij ons, de burger en de consument. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

4 reacties op Een plant-based levensstijl

  1. Mooi blogje Bianca! Ook wij hebben what the health gezien en ook Cowspiracy. Ik merk dat vlees mij sowieso steeds meer tegenstaat en dat ik veel experimenteer met veganistische producten en gerechten. Ik denk dat het mij zelf nooit 100 procent zal lukken om vegan/plantbased te gaan eten maar ik wil het wel zoveel mogelijk proberen en normaler zien te maken voor ons gezin. Zet ‘m op! Ik ben heel benieuwd naar je bevindingen en eventuele recepten 😀 !

  2. Klinkt goed en veel succes ermee. Geef jezelf zeker 3 maanden om over te stappen. Dat heeft je lichaam ook nodig om te wennen.

    • Dank je wel Caroline! Ik ga de overstap ook rustig aan maken want mijn lichaam heeft inderdaad vaak meer tijd nodig. Dank je voor de tip! xx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.