Afgelopen zaterdag ben ik naar ‘Het Bodypositive Event’ geweest dat georganiseerd werd door Danielle Heemskerk van Bureau Body Positive (https://bodypositive.nl) en Veerle Mettens van Dik Gelukkig (https://www.dikgelukkig.be). Het was een dag vol inspiratie, (zelf)liefde, warmte en energie. Ik heb lang getwijfeld of ik zou gaan, maar ben zo blij dat ik het gedaan heb! Ik heb zoveel mooie, lieve & inspirerende vrouwen ontmoet! Echt een warm bad.

Copyright Bureau Body Positive

Het event vond plaats in Berkel en Rodenrijs: voor mij best wel een eindje uit te buurt dus om 5 uur ging onze wekker al en een klein uurtje later gingen we op weg. Gelukkig ging manlief mee want die had vlakbij een afspraak voor de website Vrouwenhart (https://vrouwenhart.nl) waar we sinds kort teamleden voor zijn. Rond half 10 kwamen we aan in Berkel en Rodenrijs en werd ik ontvangen met een heerlijk kopje koffie. Danielle kwam even een praatje maken en ook kon ik eindelijk Veerle in het echt ontmoeten. Daarna begonnen de talks. Eerst was er een welkomstwoord door Danielle en Veerle en daarna hield Veerle een presentatie over wat body positivity nou precies betekent en waarom het zo belangrijk is in de hedendaagse maatschappij. Wat veel mensen namelijk vaak zeggen en/of denken is dat body positivity gelijk staat aan het ‘verheerlijken’ van overgewicht. Niets is echter minder waar. Body Positivity betekent eigenlijk niks anders dan positief en met respect kijken en spreken over lichamen die ‘anders’ zijn dan wat de (sociale) media ons voorschotelt. Ieder lichaam verdient respect en is mooi en dit staat los van de focus op gezondheid. Ieder mens ongeacht zijn/haar ervaringen, verleden, overtuigingen etc. verdient respect en liefde. Ik heb hier al eens eerder 2 blogs over geschreven (https://www.zielsgelukkig.com/filosofie/een-persoonlijke-overpeinzing) en (https://www.zielsgelukkig.com/psychologie/het-maakbare-lichaamsbeeld) mocht je hierover meer willen lezen.

Na de introductie van Veerle was het tijd voor de inspirerende presentatie van Marit Smit. Marit is geboren zonder linkerhand en spreekt over de vele (vaak verdrietige) vooroordelen die mensen hebben over het leven met een (lichamelijke) handicap. Wat me vooral opvalt, is hoezeer Marit sprankelt en hoeveel positieve energie haar omringt. Ze is een ontzettend sterke en mooie vrouw die haar handicap tot haar grootste kracht heeft verheven en ik vond het ontzettend fijn om haar te hebben mogen ontmoeten!

Na een korte pauze sprak Johanna Nolet over het concept ‘Body Neutrality’. We zijn namelijk zo ontzettend veel meer dan uiterlijkheden. Ieder mens is een onuitputtelijke bron van passies, interesses, karaktereigenschappen en nog zoveel meer dus waarom leggen we toch zo vaak de focus op ons uiterlijk? Dit is iets dat ik al langere tijd probeer want we zijn zoveel meer dan ons lichaam! Met een oefening maakte Johanna ons bewust van hoe het zou voelen als we gewoon zouden leven. Gewoon zouden zijn. Echt een waardevolle ervaring!

Na de lunchpauze sprak Marianne Nykjaer met veel humor over hoe je het beste kunt omgaan met commentaren van familie en vrienden. Dat je grenzen mag trekken en dat het niet ok is als mensen je zonder respect bejegenen over je uiterlijk. Mij persoonlijk heeft ze erg geholpen door te delen over het ‘Health At Every Size’ concept. Ieder mens, ongeacht zijn/haar lichaam, verdient goede, medische zorg, mag genieten van eten en beweging, mag wetenschappelijke en culturele statements aan de kaak stellen en ieder lichaam verdient respect. Voor meer informatie: https://haescommunity.com

Na al deze inspirerende presentaties mochten we genieten van een energieke dansdemonstratie van Deusa Marques en haar team. Wat een prachtige vrouwen en wat een energie! Echt genieten! Deusa vindt het belangrijk om te laten zien en ervaren hoeveel beweging kan betekenen voor je zelfvertrouwen en lichaamsbeeld en iedereen is dan ook welkom in haar lessen in Amsterdam.

Copyright Bureau Body Positive

Tot slot gaf Danielle Heemskerk een prachtige workshop over elkaar ontmoeten van hart tot hart. In tweetallen beantwoorden we diepgaande vragen over onszelf en schreven we op hoe we de ander zagen als we ons hart lieten spreken. De woorden die Frouke voor me had uitgekozen, raakten me erg en ik zal ze nog lang koesteren. Een prachtige afsluiting van een prachtige dag!

Daarna was er nog een borrel, maar daar ben ik maar kort gebleven want we hadden nog een lange weg terug. Op de terugweg een hapje gegeten en rond half 9 waren we weer thuis waar onze poezen al (on)geduldig op ons zaten te wachten.

Al met al was het een heerlijke dag waar ik nu nog steeds van nageniet. En als ik de mogelijkheid heb, ga ik volgend jaar zeker weten weer! Ik persoonlijk weet dat ik nog veel te leren heb over zelfliefde/houden van mezelf en daarmee ga ik weer hard aan de slag, maar deze dag heeft heel wat zaadjes bij me geplant en ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan! Nogmaals bedankt lieve Danielle en Veerle voor een hartverwarmende dag!

Copyright Bureau Body Positive
FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

1 reactie op Het Bodypositive Event

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.